Geniet van onze Belgische kust te Nieuwpoort

Villa Mercator biedt u een verblijf in alle luxe, in eigen land!

Verplichte velden zijn gekenmerkt met *Informatie

Geschiedenis van VIlla Mercator

Sinds 1908 was Pierre Joseph VAN NECK actief als professor architectuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel waar hij gedurende 40 jaar toekomstige architecten begeesterd met aandacht voor detail en kwaliteit van het ontwerp. Hij werd afdelingschef in 1916 en bekleedde tweemaal de functie van directeur, van 1938 tot 1941 en vervolgens van 1944 tot zijn pensionering in  1948. Hij was voorzitter van het Centraal Architectenbureau van België in 1928 en 1929 en speelde een grote rol bij de erkenning van de titel architect.

 De eerste constructie was de eretribune van het Heizelstadion of Eeuwfeeststadion welke in september 1930 ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid met een voetbalinterland België-Nederland werd ingewijd. Op het hoogste punt van de Heizelvlakte werden vijf nieuwe paleizen en een administratief gebouw neergezet. Ze vormen vandaag de voornaamste getuigen van 1935 en doen nog steeds dienst als tentoonstellingsruimte. Door zijn centrale inplanting en imposante gevel was het Groot Paleis tegelijk het hoogtepunt en het symbool van de tentoonstelling.

 

ARCHITECTENWONING PIERRE JOSEPH VAN NECK

De NV SIMLI “Société Immobilière et Mobilière du Littoral” kocht het duinengebied in 1928 aan van Henri Crombez. Villa Mercator, het oorspronkelijk voormalig persoonlijk buitenverblijf van de Brusselse architect Pierre Joseph VAN NECK en zijn echtgenote Gabrielle DE TOURNAY, behoort tot één van de eerste woningen binnen deze verkaveling.

Pierre Joseph VAN NECK (1880-1959) was tijdens zijn jeugd werkzaam in het atelier van Henri VAN DIEVOET, die in 1894 de Grote Prijs behaalde voor Architectuur van de stad Brussel alsook gekend om het ontwerp van de Koninklijke Militaire School (1908) en Hotel Astoria (1909), en studeerde vervolgens van 1897 tot 1902 architectuur bij Ernest ACKER op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Op het einde van zijn studies won hij de ‘Eerste prijs voor Compositie’ en de ‘Driejaarlijkse Prijs van de Stad Brussel’, dit terwijl hij werkzaam was in het bureau van de eclectische architect Albert DUMONT voor wie men in De Panne een herdenkingsmonument heeft opgericht. Een jaar later, in 1903, won hij op 23-jarige leeftijd de prestigieuze Godecharle prijs.

De carrière van Pierre Joseph VAN NECK wordt vooral gekenmerkt door monumentale  tentoonstellingsarchitectuur. Voor de Wereldtentoonstelling van 1910 assisteerde hij als adjunct-architect Ernest ACKER welke als hoofdarchitect o.a. verantwoordelijk was voor de gevelplannen van het Koninklijk Paleis. Voor de Wereldtentoonstelling van 1935 te Brussel op de Heizel is Pierre Joseph VAN NECK hoofdarchitect.  Het masterplan van de tentoonstelling en de bouw van de grote paleizen met de negen monumentale ingangen worden hem toevertrouwd. Zijn werk zal altijd herinnerd worden als één van de meest karakteristieke voorbeelden van monumentale Art Deco tijdens de jaren 1930.

Tijdens het interbellum was Pierre Joseph VAN NECK eveneens actief als architect van appartementsgebouwen, burgerlijke huizen, scholen en herdenkingsmonumenten in Brussel, Ninove en Leuven. In Brussel vinden we nog veel van zijn werk terug welke geïnventariseerd als bouwkundig erfgoed.

Voor de Brusselse NV SIMLI tekende Pierre Joseph VAN NECK het masterplan voor de elitaire verkaveling van de SIMLI-duinen. In tegenstelling tot het oude Nieuwpoort bad waarbij men volgens het plan van aanleg opgesteld in 1867 onder leiding van architect THIELENS opteerde voor een dambordpatroon koos hij voor een grillig stratenpatroon waarbij door middel van bochtige lanen het duinenreliëf met zijn natuurlijke beplanting behouden bleef.

Genieten aan zee

Lekker genieten in de avond met vrienden en een lekkere BBQ

Villa Mercator

Artanlaan 12
8620 Nieuwpoort

Mail: info@villamercator.be

Nog vragen of opmerkingen? Laat het ons gerust weten.